miercuri, 1 august 2007

Octavian Cãpãtânã: "MARI VALORI ROMÂNESTI"

In lumea moderna, tot mai grabita si mai superficiala, exista o nevoie reala de enciclopedii, de clasamente si de ierarhii. De aici pâna la concursuri stupide, clasamente irelevante nu e decât un mic pas. Penibilitati/festivitati gen Hollywood, publicatii gen Guiness Book sau "sondaje" gen BBC în haine autohtone, ma refer la concursul "Mari români", invadeaza spatiul public cu un singur scop - banul. Unii mai radicali cred ca e vorba de ceva mai mult, de spalarea creierelor. Când astfel de "institutii" sunt dezvoltate pe bani publici, lucrurile devin grave. Dupa cum, grav e, faptul ca intelectualii nu iau atitudine ferma, multumindu-se, doar, sa nu fie amestecati, într-o întreprindere neserioasa.
Concursul "Mari români" a fost organizat de TVR, dupa un proiect/schema BBC, si realizatori lui sunt tare mândri de ce-au facut; statura lor intelectuala e cuantificata în raspunsurile la criticile aduse, toate reducandu-se un singur "argument": întreprinderea noastra "e buna, ca asa a facut si BBC"! Ne-am propus sa punem pe picioare o alternativa, numita "Mari Valori Românesti " ® http://pages.astral.ro/capatana/valori care sa fie coerenta scopului si sa nu fie politizata.

In primul rând nu permitem voturi multiple astfel încât anumiti „fani" sau anumite interese, sa poata influenta, sau chiar rasturna ierarhii. Prin portita votului multiplu, orice ierahie e o mare minciuna.
În al doilea rând la stabilirea valorilor nu s-a pornit de la impresii, de la subiectivitati de moment (nu stiu ce erou sportiv al momentului sau nu stiu ce lider politic în cautare de voturi), ci de la valori certe, îndelung cernute de timp, de cunoscatori, de exegeti. Cu toate astea ne-am permis, sau am avut curajul sa scoatem la lumina valori certe, uitate din interes, nepasare sau nestiinta. Am scos la „lumina" personalitati de mare anvergura ce nu figurau în toate enciclopediile (Augustin Maior), sau care nu figureaza de loc (Stefania Maracineanu!). Descrierele despre realizarile lui Augustin Maior, mereu calchiate stupid, dupa o terminologie vetusta, responsabila în parte pentru nerecptarea lui corecta, au fost aduse la zi, samd.
În al treilea rînd ne-am propus sa asezam valoriile pe niste criterii, sa nu amestecam artisti cu oamenii de stiinta si pe acestia cu oamenii politici, astfel încât acuza ca trebuie sa alegem „între mere si pere" sa fie cât mai îndepartata.
În a patrulea rând ne-am propus o categorie noua, ne luata în seama, azi, tocmai când e mai multa nevoie de ea - categoria valorior morale. De unde nu puteau lipsi nici Vulcanescu, nici Elisabeta Rizea, nici Panait Istrati, nici corifeii Scolii ardelene, nici un personaj colectiv cum e RaCM - rezistenta anti comunista din munti. Puteam alege în loc de un personaj simbolic o figura emblematica a rezistentei, dar riscam sa trunchiem, sa minimalizam. Am propus un personaj colectiv care sa întruchipeze valorile comune (Dumnezeu, neamul, adevarul, libertatea) pentru care-si riscau valorile pamântesti. Acesti eroi ramasi, în buna parte necunoscuti generatiilor de azi, merita mult ma mult. Noi nu-i puteam omite.
Participantul poate alege orice personalitate, având posibilitatea sa faca optiuni ierarhice în fiecare din cele 4 categorii de valori propuse: cultura si arta, stiinta si tehnica, valori morale si lideri politici, dar sa le combine conform unei alchimii proprii.
Dar poate cel mai important aspect al întreprinderii noastre, si care marcheaza diferenta cea mai neta, cea mai convingatoare - este acela ca noi obligam „partenerul" la un efort de ierarhizare a propriilor lui valori – el este obligat sa opteze ierarhic, sa ordoneze 12 valori. Acest tip de vot calificat, are virtuti categorice si în primul rând, acea virtute ca poate stabili o ierarhie. Lucru ce nu a putut fi atins, în schema TVR/BBC, nici macar în teorie. Asta înseamna ca inclusiv în ipoteza ca ar vota numai si numai persoane care ar acorda maximum de puncte unei valori nu pentru ca si el crede ca ar merita pozitia din vârf, ci pentru ca în mod particular stie mai mult despre aceea valoare din motive profesionale (varianta benigna), în ierarhia globala vor iesi deasupra valorile cu scorul cel mai mare per ansamblu, puse în ipoteza discutata, sa zicem, pe locul secund.
Portretele ajutatoare propuse, ca sprijin, aduna de la texte esentiale semnate de cei mai mari dintre cei foarte mari (Eminescu, Blaga, Prodan, Eliade, Rebreanu, Iorga, Tutea), la texte ale unor personalitati contemporane. Se ofera si alternative, prin link-urile propuse spre alte resurse disponibile pe internet, cum e, de exemplu, cazul lui Constantin Brâncusi, Alexandru Ioan Cuza, Avram Iancu etc.
Toate aceste diferente ne îndreptatesc afirmatia ca metoda propusa este adecvata scopului propus, complianta cu el.
Asociati-vã acestei initiative curate:
I) facând-o cunoscuta publicului,
II) înserând scrisoarea de fata,
III) publicând zilnic, într-un colt, o mica reclama (emblema si linkul)
IV) declansând discutii,
V) înserând sub numele autorilor portretele valorilor propuse votului,
VI) apelând la alte modalitati pe care le considerati potrivite.


Octavian Cãpãtânã
0749-154045

Un comentariu:

Unknown spunea...

MISCAREA LEGIONARA - DOCTRINA SI DUSMANII


A) DOCTRINA

a) IZVORUL PRINCIPAL: EMINESCU

Eminescul politic. Invierea Neamului intru Mihai Eminescu

http://www.scribd.com/doc/982911/EMINESCUL-POLITIC-Invierea-neamului-intru-Mihai-Eminescu


Spre Eminescu. Raspuns romanesc la amenintarile prezentului si la provocarile viitorului

http://www.scribd.com/doc/886522/Spre-Eminescu-Raspuns-romanesc-la-avertizarile-prezentului-si-la-provocarile-viitorului


b) DOCTRINA PROPRIU-ZISA: CODREANU, MOTA SI MARIN

Corneliu Zelea Codreanu – Testamentul politic

http://www.scribd.com/doc/886690/ION-ANTONESCU-SI-CORNELIU-ZELEA-CODREANU-continutul-


Comandantii legionari Mota si Marin. Testamentele lor politice

http://www.scribd.com/doc/886527/Ion-Mota-si-Vasile-Marin-Testamentele-Politice


c) DOCTRINE SURORI: IORGA si ANTONESCU

Nicolae Iorga – Testamentul politic

http://www.scribd.com/doc/886667/NICOLAE-IORGA-TESTAMENTUL-POLITIC-continutul


Maresalul Ion Antonescu – Testamentul politic

http://www.scribd.com/doc/886690/ION-ANTONESCU-SI-CORNELIU-ZELEA-CODREANU-continutul-


B) DUSMANII: IUDEOMASONERIA SI IUDEOCOMUNISMUL

Secretul sabiei de foc. Sau Cum e cu putinta Fenomenul Legionar

http://www.scribd.com/doc/886529/Secretul-Sabiei-de-Foc-sau-Cum-e-cu-putinta-Fenomenul-Legionar